Een vervolg van mijn ervaringen met huisautomatisering en met name de Vera Edge. Inmiddels een aantal maanden later, Vera is geinstalleerd en doet haar werk. Naast de al genoemde Greenwave stekkers heb ik inmiddels nog 2 enkele z-wave stekkers, 2 z-wave deurkontakten en een heuse z-wave sirene. Alles aangeschaft via marktplaats en de z-wave stekkers (demo) via Robbshop. In aanschaf was ik ongeveer €100 hiervoor kwijt (incl. verzendkosten), dus eigenlijk een koopje. Daarnaast heb ik een aantal gratis apps vanuit de MIOS appstore op de Vera geinstalleerd. Die plugins maken het mogelijk om niet z-wave apparaten toch met de Vera te kunnen zien en beheren. Ik maak gebruik van de plugins voor mijn ICY e-thermostaat en Logitec harmony. Extra plugins voor het (regio) weer, Dag/Nacht plugin en ook om te checken welke computers aan staan (ping) en deze op afstand te starten (wake-on-lan). Ik heb inmiddels ook mijn IP camera aan gesloten en beschikbaar op Vera.

De bediening van Vera kan op meerdere manieren. Via je computer (na registratie) met de Vera remote access (http://home.getvera.com) of via de Vera app voor Apple/Android/Windows phone, die gratis beschikbaar zijn. Voor de inrichting en beheer gebruik ik mijn computer om de z-wave onderdelen toe te voegen en te beheren.

Voor de dagelijkse bediening gebruik ik de HomeWave app voor Apple iPhone/iPad (éénmalig € 6,00) . Dit geeft de mogelijkheid om je app in te richten met de functies die je echt nodig bent. Je kunt zo je eigen indeling maken voor op je iPhone en iPad. Lekker makkelijk en eenvoudig te bedienen. Je kunt op deze manier ook checken hoe het er thuis bij staat en (alert) meldingen op je telefoon ontvangen.

Wat doe ik er nu mee. Heel eenvoudige dingen als het aan en uit schakelen van tuinverlichting, tuinfonteintje , maar ook de printers. Op gezette tijden, maar ook schakelen op basis van zonsopgang en ondergang (dag/nacht plugin). Maar ook wat meer uitgebreide zaken, bv. Als de schuifpui open wordt gezet, wordt de temperatuur op de e-thermostaat verlaagd om niet onnodig te stoken. Ook als de deursensors actief staan, een melding versturen indien een deur wordt geopend en evt. de sirene starten. Met de ping plugin kan ik redelijk goed zien wie er thuis is (mbv. de mobiele telefoons). Dit kan ik dan weer gebruiken om de deursensors te activeren en/of de radio en TV af te schakelen. Voor mijn schemerlampen gebruik nog steeds het KaKu setje van de Action. Geen reden om dit te veranderen.

Hoe verder? Ik kijk nu hoe ik mijn huisdeur kan openen/sluiten met behulp van electronische toegang. Dit in combinatie met een verbeterde alarminstellingen. Meerdere oplossingen zijn mogelijk, keuze nog niet gemaakt. (wordt vervolgd)

Categorieën: Domotica

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *