Al weer een jaar verder, een korte update. Mijn domotica systeem gebaseerd op Vera Edge is stilaan wat uitgebouwd. Ik heb mijn deursensoren vervangen met Neo coolcam deur-sensors, want de 2e hands aangeschafte Eminent sensors slurpten zeer snel de batterijen leeg en was dus erg instabiel. Neo coolcam sensoren zijn z-wave plus exemplaren en kunnen ong. 2 jaar op een batterij werken.

Verder heb ik mijn in april geplaatste slimme meter gekoppeld aan Vera. Ik kan dus nog nu verbruik vam gas en elektra eenvoudig inzien. Ik heb hiervoor in Homewave app. een extra info button gemaakt, zodat in op mijn telefoon dit direct kan inzien.

Verder heb ik wat trammelant gehad met het vol lopen van het geheugen van de Vera. Uiteindelijk bleek het een probleem met een te groot log bestand de oorzaak. Samen met Vera support was dit snel opgelost.

Op basis het pingen van de telefoons van mijn huisgenoten heb ik een vorm van geofencing actief. Als er geen telefoons worden ‘gezien’ door Vera, wordt standaard de ‘Away’ mode actief, waarbij de sensors op scherp worden gezet. Zodra er een telefoon wordt gesignaleerd, gaat de mode terug naar ‘Home’. Vergelijkbaar heb ik ook een ‘Night’ mode en ‘Vacation’ mode ingericht.

Met behulp van PLEG, een plug-in waarmee je de logica kunt programmeren, kan ik de dus de acties programmeren wanneer een op scherp staande sensor afgaat. Dit kan varieren met een soort van stil alarm via Homewave app. op mijn telefoon als het aanschakelen van de sirene en verlichting.

PLEG is wat dat betreft een uitkomst, je kan hiermee veel gedetailleerder programmeren dan met de standaard scenes. Ik heb alles intussen omgezet naar PLEG kode. De aanschaf was ongeveer € 5 voor de plug-in,  veel mogelijkheden voor weinig geld.

Een deurslot op basis van z-wave heb ik nog niet aangeschaft. Ben er nog niet uit wat ik precies wil, daarnaast is de investering van ± €250 redelijk hoog zodat ik een wel overwogen oplossing wil.

Al met al best wel tevreden. De Vera Edge samen met de HomeWave app. en de PLEG module voor de logica geven mij een behoorlijk systeem.

Ben verder nog bezig met wat kleine z-wave projectjes, zodra ik iets leuks vindt of heb gebouwd, zal ik het hier beschrijven.

Categorieën: Domotica

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *